Sipke Broekstra

 

Uitslaande woningbrand in Opeinde

OPEINDE - Tijdens het onweer van zaterdagnacht is precies rond middernacht een grote uitslaande brand uitgebroken. Het betreft een woning met rietgedekte kap naast Autobedrijf Wilkens (en tankstation) aan de Kommissjewei in Opeinde.

De brandweer is met meerdere voertuigen uit Burgum, Drachten en Leeuwarden ter plaatse gekomen maar de brand was hevig. Het gebouw stond in lichterlaaie en de brandweer had moeite om de brand snel te blussen. De brandweer liet al vrij snel weten dat alle bewoners veilig het pand konden verlaten. Om genoeg bluswater te hebben, pompte de brandweer water uit het Opeinder kanaal.

Rond 0.45 uur kon de brandweer laten weten dat het woonhuis eigenlijk al als verloren kan worden beschouwd. De brandweer zette in om het autobedrijf nat te houden zodat het vuur niet oversloeg naar het bedrijf en tankstation. De ladderwagen van de brandweer van Drachten had verder technische problemen met het uitschuiven van de ladder. De hoogwerker van de Leeuwarder brandweer is verder ter plaatse gekomen om te helpen. Ook is het 'groot watertransport' van de brandweer ter plaatse gekomen om te helpen om bluswater uit de vaart te pompen.


Twee gewonden bij ongeval Een-West

HAULERWIJK - Bij een ongeval op de kruising Hoofdweg met de Bakkeveenseweg, zijn woensdagmiddag twee personen gewond geraakt.

De bestuurder van de Citroen kwam vanaf de Schansweg en stak de Hoofdweg over, in de richting van Allardsoog. Daarbij werd een auto die vanuit Haulerwijk over de Hoofdweg reed over het hoofd gezien.

Door de botsing raakte één van de inzittenden van de Citroen bekneld en moest door de brandweer van Haulerwijk uit de auto worden gehaald. Het ambulance personeel van drie ambulances kreeg ondersteuning van personeel van de trauma heli.

De bestuurder van de Poolse auto kwam met de schrik vrij.

Het overige verkeer ondervond enige vertraging doordat de doorgang tijdelijk niet mogelijk was. De brandweer heeft naderhand het wegdek nog gereinigd waarna ze terug konden naar de kazerne.
Omdat dit ongeval op de grens van 3 provincies was, kwamen vanuit 3 veiligheidsregio's ambulances naar het ongeval.


Boerderij verwoest door brand.

DONKERBROEK - Een boerderij aan de Bovenweg in Donkerbroek is maandagmiddag compleet in de as gelegd. De brand begon in het rieten dak en sloeg, mede door de stevige wind, al snel over naar de rest van het pand.

Brandweerkorpsen van Oosterwolde, Haulerwijk, Veenhuizen, Norg en Drachten kwamen terplekke om de brand te bestrijden.
De achter de woning gelegen stal is behouden voor het vuur, al was het vee er voor de zekerheid al uitgehaald. De brandweer maakte gebruik van twee watertankwagens om voldoende bluswater op de locatie te hebben.

Tijdens de brand waren er geen mensen in de boerderij aanwezig. Voor zover bekend is ook niemand gewond geraakt. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is op dit moment nog niet duidelijk.

Brandweerkorpsen van Oosterwolde, Haulerwijk, Veenhuizen, Norg en Drachten kwamen terplekke om de brand te bestrijden.
De achter de woning gelegen stal is behouden voor het vuur, al was het vee er voor de zekerheid al uitgehaald.   Tekst: Wâldnet

Oud en Nieuw brandjes 2015-2016Explosie laat flat instorten.

Op zondagavond (27-12-15) kwam er bij de brandweer een melding binnen van een explosie in een flat. Omdat er voor toen nog een onbekend aantal personen  in de flat zat, werd er hoog opgeschaald. Aangekomen, bleek dat de hele voor en achtergevel van de woning door de explosie eruit was geblazen. Uiteindelijk is er één persoon gewond geraakt en is met brandwonden overgebracht naar het Martiniziekenhuis in Groningen. De toedracht van de explosie is nog onbekend en word onderzoek naar gedaan.

 
Grote brand stationsweg Drachten.

In een bovenwoning boven restaurant Pizzaioli aan de Stationsweg in Drachten is maandag even voor 19.00 uur een brand uitgebroken. De brand ging gepaard met grote rookwolken die uit de woning kwamen op het moment dat de eerste brandweerploeg arriveerde.

De brandweer is met meerdere voertuigen ter plaatse gekomen. Met de ladderwagen wist de brandweer rond 19.15 uur boven de woning te komen om zo een uitslaande brand te kunnen voorkomen. Terwijl de brandweer aan het blussen was, kwamen steeds meer mensen naar de brand kijken.

De brandweer schaalde rond 19.20 uur op naar 'grote brand' om er zo voor te zorgen dat een 'groot watertransport' ingezet kon worden om voldoende bluswater voor handen te hebben. Rond 19.45 uur werd duidelijk dat de brand onder controle was.Brandweerlieden deden op dat moment een binnenaanval waarbij ze het pand succesvol zijn binnengekomen om van binnenuit te blussen.

Rond 19.35 uur zijn twee ambulances ter plaatse gekomen om de slachtoffers te behandelen. In elk geval is één persoon ter plaatse behandeld.

Festival316 2015


"Zien zonder gezien te worden"
Op woensdag 11 maart had ik de gelegenheid om met verkenners van de 43 gemechaniseerde brigade mee op oefening te gaan.
In februari 2014 was er een oefening (Dutch Bison) in Friesland. Toen had ik al de vraag of ik eens met hun op oefening mee kon om foto's te maken. Toen tijdens die oefening kon dat niet maar na meer dan een jaar contact te houden met de 43e brigade kon ik mee met een oefening voor de verkenners. Het doel van de verkenners is om informatie over bepaalde posities en bewegingen van de vijand te vinden en door te geven aan de commandopost. Tijdens het moment dat ik bij de oefening was, werd een een brug geïnspecteerd om te kijken of hij stevig genoeg is en geen IED (Improvised explosive device) is om de brug op te blazen. En dat allemaal zonder zelf gezien te worden. Daarom is hun motto: Gezien zonder gezien te worden.
Ik werd opgehaald van huis door de Fennek (Pantservoertuig) en daarmee naar de waarnemingspost gebracht. Daar heb ik kunnen zien hoe voorzichtig en (bijna)geluidsloos de verkenners te werk gaan. Het was weer een hele bijzondere ervaring en een dag die ik lang niet zal vergeten!


 Grote natuurbrand in Fochterlooerveen

Vrijdagmiddag rond half 3 is er in het natuurgebied Fochtelooerveen, tussen Oosterwolde en Veenhuizen, brand uitgebroken.

Het vuur greep door de droogte en de wind, snel om zich heen. Al snel is er opgeschaald naar uiteindelijk GRIP1 en Compagniebrand. Er werden meerdere brandweerkorpsen uit zowel Fryslân als Drenthe ingezet.
Ook werd er een politieheli terplekke gevraagd om van boven overzicht te kunnen geven. Hierbij werd ondermeer de warmtebeeldcamera ingezet. Beelden hiervan werden door de Hoofd Officier van Dienst tijdens de vlucht beoordeeld. Aan de hand van die beelden is de inzet aangepast.

Hoe het vuur heeft kunnen ontstaan is niet duidelijk Dat zal door "team Brandonderzoek" uitgezocht worden. Het onderzoek door deze mensen is reeds gestart. Opvallend was dat er 4 brandhaarden waren in het natuurgebied.

Het gebied was moeilijk toegankelijk, naar aanleiding van een vorige brand, was het waterpeil omhoog gebracht. Hierdoor konden er geen brandweervoertuigen in het brandende gebied rijden. Het doven van het vuur moest dan ook met mankracht gebeuren.           Tekst: Hvnieuws.nl CarbidTeamBeetsterzwaag 2014 CTB

Vuurwerk oud en nieuw 2014/2015